Lär dig överleva i naturen

2018-06-27 15:17Författare Elisabeth

Vid två tillfällen under sommaren kommer vi att erbjuda äventyret Uppdrag Överleva. (klicka här för att läsa mer) En överlevnadsutbildning som vi genomför tillsammans med Torbjörn Selin på All in Nature. Här tänkte jag förklara lite varför ägaren till Little Rock Lake, Jonas Grahn, väljer att ta in det i verksamheten.

Förra året gjordes det en SIFO-undersökning  på uppdrag av Världsnaturfonden WWF som visade att majoriteten av barn i åldrarna 2 till 12 år hade tillbringat fem timmar eller mer framför en skärm under en vecka. Hälften av barnen hade dessutom tillbringat lika mycket tid framför en TV.

Hälften av barnen hade tillbringat mindre än en timme i naturen under samma period och en fjärdedel hade inte tillbringat någon tid alls i naturen så som i skog, vid ett hav, en sjö eller på en äng etc.

Detta gjorde att WWF startade kampanjen Svenska Pärlor bland annat för att locka ut barn i naturen. 

 

Nu kan man tänka som så att detta kanske inte bara beror på barns ovilja att komma ut i naturen utan också om att vuxna omkring dem har en livsstil där naturen inte ingår på samma sätt som den gjorde förr. Man hinner kanske inte eller prioriterar annat.

Forskning från Stockholms Universitet visar att de som regelbundet vistas i naturen utvecklar en större empati för allt levande och ju tidigare man vänjer sig vid att vistas i naturen desto större chans är det att man är rädd om den vid vuxen ålder.

 

En konsekvens av att vi tillbringar allt mindre tid i skog och natur blir att vi inte vet hur vi ska bete oss för att undvika olyckor eller vad vi kan äta av, hur vi kan hitta tillbaka om vi gått vilse och så vidare.

Därför vill vi gärna kunna erbjuda detta till dig. För att du ska lära dig mer om skog och natur och hur du faktiskt kan överleva på det som erbjuds där. Frivilligt eller ofrivilligt. 

För Jonas handlar inte Little Rock Lake bara om zipline, våghalsiga dyk ner i bergsbassängen eller andra hisnande äventyr. Han vill att alla besökare ska få upp ögonen för naturen och det som finns där. Därför tar han också in saker som mus- och skalbaggesafari och nu Uppdrag Överleva.

Det ska vara roligt att vara i skogen. Och ju mer man kan, desto roligare blir det.

Du kan boka ditt äventyr här. Välkommen!


Senaste inläggen

Utbildningsvecka 29 mars - 2 april 2021
Höstlov o Halloween
Blogg inlägg 31 juli -2 augusti 2020
Blogginlägg 25-26 juli 2020
Utbildningsvecka 8-11 juli 2020
Helgen 27-28 juni 2020
Helgen 13-14 juni 2020
Helgen 6-7 juni 2020
Pingsthelgen 29-30 maj
Utbildningsvecka 6-8, 10 april 2020
Arkivet