Skogen - rena rama hälsokuren

2018-05-03 08:16Författare Elisabeth

 

Det gamla ordspråket ”man ser inte skogen för alla träd” kan stämma in på mycket omkring oss. Men idag handlar det om just skogen.

Vi är bortskämda med att kunna ta några få steg från base camp och hamna rakt i en miljö som skulle platsa i vilken sagomiljö som helst. 

Vi har stigar där mossbeklädda stenar böljar likt ett grönt vatten vid sidan. Det finns träd som stod i skogen då Sverige var i krig och när Daniel Dafoe skrev boken om Robinson Kruse. Och vi kan följa byggprocesserna av nya bostadssamhällen för djuren som bor där. Stora som små.

 

Forskarna Ann Dolling och Ylva Lundell vid Sveriges lantbruksuniveristet i Umeå driver ett forskningsprojekt som handlar om att skogen möjligen kan rehabilitera människor med utmattningssyndrom. Lite flummigt kanske ni tänker. Men i deras studie jämför de hur människor reagerar i skogsmiljö kontra stadsmiljö och hur personer påverkas av att vistas i skogen några timmar i veckan under några månader. Sedan mäter de bland annat blodtryck och sinnesintryck för att se om de kan hitta skillnader.

Tidigare har man sett att skogen haft en positiv inverkan på personer med utmattningssyndrom i samband med terapi och medicinering. Men dessa två forskare har tesen att skogen i sig själv, utan terapi och medicinering, har en helande verkan.

Deras förhoppning är att man i framtiden ska kunna skriva ut vistelse i skogen på recept.

 

Vi är inte så förvånade över detta. Vi märker själva vilken fantastisk inverkan skogen har och vi vill gärna att fler ska få uppleva det. Vi förstår också att det i många lägen gör livet lite lättare att bo i en stadsmiljö eller större samhälle. Men vi rekommenderar att du ibland tar en paus och åker ut till en skog för att vila själen ett ögonblick. Vänta inte tills du drabbas av utmattningssymptom, gör det i förebyggande syfte. Och försök då att inte stirra dig blind på trädet framför dig utan se att det är en del av skogen.

 

Du är välkommen när du vill, men passa på under vår säsongsinvigning den 10 maj då vi kan berätta om allt som finns omkring oss och du kan få lite tips om smultronställen.

 

Här kan du också läsa mer om forskningsprojektet och mer om vad man sysslar med vid lantbruksuniversitetet i Umeå.


Senaste inläggen

Utbildningsvecka 29 mars - 2 april 2021
Höstlov o Halloween
Blogg inlägg 31 juli -2 augusti 2020
Blogginlägg 25-26 juli 2020
Utbildningsvecka 8-11 juli 2020
Helgen 27-28 juni 2020
Helgen 13-14 juni 2020
Helgen 6-7 juni 2020
Pingsthelgen 29-30 maj
Utbildningsvecka 6-8, 10 april 2020
Arkivet