Äventyr med ekoxar, tordyvlar och lite möss

2018-04-28 12:19Författare Elisabeth

Ett äventyr kan te sig på många olika sätt. Det kan vara fartfyllt och adrenalinfyllt, men också långsamt och spännande på ett annat sätt. Vi kommer att presentera nyheter i båda kategorierna, men idag ska du få veta mer om det lite mer långsamma äventyret.

För några månader sedan satt vi en dag ute på däcket och drack en kopp kaffe. Jonas berättade då om sin klassföreståndare han haft mellan årskurs tre och sex. 

- Han var väldigt intresserad av naturen och tog med oss ut så mycket han bara kunde, berättade Jonas och sa att det var mycket tack vare den läraren som gav honom sitt stora naturintresse.

Läraren tog med eleverna ut i skogen och berättade om småkryp och möss som de såg. Hur de levde, vad de åt, hur man kunde hitta dem, vilken nytta de gjorde och så vidare. Små sagoberättelser ur verkligheten som fick barnen att vilja veta mer om dessa djur som inte många gjorde någon notis om.

-Vi ska ha en mus- och skalbaggesafari! sa Jonas plötsligt och så var det bestämt.

 

Jonas vill ge barn samma upplevelse idag som han fick av sin lärare. Han vill få dem att titta ner bland mossa och i trädens håligheter för att se vad de kan hitta. Och eftersom det finns stora möjligheter till detta i skogen omkring Little Rock Lake så kommer vi att starta med just mus- och skalbaggesafari med start på säsongsinvigningen den 10 maj.

- Man kan se Parklöpare, Tordyvel och till och med Ekoxe här, berättar Jonas.

Och att få se ekoxe är inte så vanligt idag. 2005 var den klassificerad som nära hotad. Vilket till stor del beror på att ekoxen är en väldigt kräsen liten krabat som inte äter vad som helst. Den vill gärna ha en gammal ek att mumsa från. 

Idag är ekoxen, som är Europas största skalbagge, livskraftig igen. Men den väljer som sagt sin plats med omsorg och skogen omkring oss verkar passa den. En annan anöedning till att den kan vara svår att upptäcka är på grund av att den är larv i hela fem år. När den sedan utvecklas till skalbagge har den få uppdrag innan den dör – äta och föröka sig.

 

En annan skalbagge som finns omkring oss är tordyveln. Boken ”Tordyveln flyger i skymningen” av Maria Gripe kanske du har hört talas om. Men tordyveln är omskriven och mytomspunnen långt före dess. I den svenska folktron såg man tordyveln som en lyckobringare och fick därför inte dödas. Om man hittade en tordyvel liggandes på rygg så skulle man vända på den och då fick man tio synder förlåtna. Bönderna sägs ha haft koll på tordyveln. För om den kom flygandes snabbt så skulle vårens arbete gå smidigt. Hade den löss mellan frambenen skulle man så tidigt och fanns lössen mellan bakbenen skulle man vänta lite.

När du ser en tordyvel är det stor chans att det är en fälttordyvel du ser, men det kan också vara en skogstordyvel eftersom de är ganska lika varandra.

 

- För att man ska kunna se mössen på riktigt så måste vi fånga in dem, säger Jonas när vi planerar detta äventyr.

Så på kontoret står det nu en massa fällor som vi ska locka in mössen i för att kunna studera dem och sedan släppa ut dem igen. Så ni som går på denna safari kommer riktigt nära mössen.

Vi tycker att det ska bli riktigt roligt att kunna erbjuda denna safari. För oss är det viktigt att sprida kunskap om naturen och alla som lever i den. Det är spännande och viktigt. Hoppas att du också tycker det!

 

Den 10 maj på säsongsinvigningen kommer du att kunna testa på detta äventyr och efter det finns det att boka. Välkomna!

 

 


Senaste inläggen

Utbildningsvecka 29 mars - 2 april 2021
Höstlov o Halloween
Blogg inlägg 31 juli -2 augusti 2020
Blogginlägg 25-26 juli 2020
Utbildningsvecka 8-11 juli 2020
Helgen 27-28 juni 2020
Helgen 13-14 juni 2020
Helgen 6-7 juni 2020
Pingsthelgen 29-30 maj
Utbildningsvecka 6-8, 10 april 2020
Arkivet